Maramuresul sacru

Maramuresul sacru

Maramuresul sacru

 

Maramuresul m-a intampinat intr-o maniera in care nu l-am mai vazut de mult. Zapada alba de aproape un metru, un frig piscator si o lumina dintr-un geam, la pensiunea la care urma sa ajungem. Ora tarzie cu siguranta a amplificat rapid toate starile aproape melancolice care m-au cuprins cand am ajuns, gandindu-ma ca practic am revenit in locurile in care m-am nascut si am crescut, numai ca in celalat capat de judet.

Timpul la Maramures se scurge foarte incet, aproape suprarealist, iar experientele pe care Maramuresul ti le ofera sunt diferite de orice altceva iti poate oferi traiul intr-un oras aglomerat, plin de praf si de agitatie. Noaptea in Maramures es

te mai neagra decat oricare alt intuneric pe care l-am vazut vreodata si din unele zone, in care nu exista nici un pic de lumina, aproape poti vedea nebuloasele si praful cosmic. Maramuresul iti aminteste, atunci cand ai timp sa ridici ochii catre cer, faptul ca esti facut din stele si mai ales faptul ca intreaga lume, asa cum o vezi si cum o intelegi, e ca un glob de sticla in care tu esti pur si simplu o farama de nisip. Nimic nu m-ar fi putut pregati pentru ca urma sa traim aici. Probabil cel mai simplu cuvant care descrie viata la Soare-n Maramures este respectul. Sincer, dezinteresat si aproape divin pentru tot ce te inconjoara. Pentru natura, mancare, apa, aer, somn si mai ales corpul tau prin intermediul caruia ai posibilitatea sa experimentezi cele mai frumoase senzatii la care te-ai fi putut gandi. Cand agitatia se pune pe pauza, incepe viata in toata splendoarea ei.

 Momentele in care, dupa masa de pranz, cand timpul se lenev

este si el si parca nici nu mai trece, intelegi de fapt minunea care se infiripa in sufeltul tau si mai ales valul care ti se sterge de pe ochi. Nu mai esti stresat. Nu mai esti agitat. Nu mai exista nimic intre sinele tau si toata grandoarea universului. Intelegi intr-un mod desavarsit, aproape ca o sclipire de divinitate in inima ta, cat de complexe si nemarginite sunt caile prin care ti se arata adevarul.

De multe ori adevarul pare o notiune atat de indepartata si complexa si parca numai anumiti oameni alesi au puterea si norocul sa inteleaga cu adevarat, adevarul universal. Lumea cu toate frumusetile ei, ni se arata atunci cand suntem cu adevarat pregatiti. Am avut parte de un weekend minunat la pensiunea Soare-n Maramures din satul Budesti, Maramures. Au fost 3 zile grozave pentru a scapa de agitatia si stresul in oras. 

Maramuresul sacru

   

De fiecare data cand ma reintorc acasa, parca descopar locul asta magic intr-un mod pe care nu l-am mai vazut pana atunci. La fel de magic si plin de viata mi-l reaminteam si cand am plecat, acum cativa ani buni.  Parca o forta supranaturala ma conecteaza cu acest loc incat de fiecare data raman uimita de sinceritatea cu care mi se arata. Reuseste sa imi deschida simturile si sa imi intareasca intuitia.  Ma conecteaza cu natura si cu toata energia universului.

Imi aduce aminte de zilele libere de acasa.

Ma face sa ma gandesc la zilele lungi de vara petrecute in padurile din apropierea casei.

Imi aduce aminte de dulceata zmeurei pe care o culegeam dimineata, inainte de micul dejun.

Imi aduce aminte de leurda pe care o vanam in fiecare primavara.

Imi face dor de zilele in care stateam in leaganul din spatele curtii, la soare.

Maramuresul are ceva sacru in el. Si eu abia acum am inceput sa il descopar.